Bősárkány Nagyközség Önkormányzat

BERUHÁZÁSOK - PÁLYÁZATOK

Új bölcsöde építése Bősárkány községben

 

Kedvezményezett neve: Bősárkány Nagyközség Önkormányzata

Kedvezményezett címe: 9167 Bősárkány, Kossuth Lajos utca 1.

Pályázati konstrukció
: Bölcsődei férőhelyek kialakítása, bővítése

Projekt címe
: Új bölcsőde építése Bősárkány településen

Projekt azonosítószám
: TOP-1.4.1-19-GM1-2019-00040

Elnyert támogatás
: 160 613 211,-Ft

Támogatás intenzitása
: 100%

Finanszírozó alap
: ERFA

A projekt megvalósítási időszakának kezdő időpontja
: 2019.09.30.

A projekt befejezésének határideje
: 2022.09.30.


Projekt célja és tartalma:

Bősárkány Nagyközség Önkormányzataként teljesítjük jogszabályi kötelezettségünket, és éltünk a pályázat adta lehetőséggel, hogy megadjuk a legkisebb bősárkányiaknak a megfelelő szociális ellátást, és a szülők a továbbiakban ne legyenek korlátozva munkavállalás terén amiatt, hogy nem tudják megoldani a gyermekük felügyeletét. Erre a 2x7 fő gondozására alkalmas mini bölcsőde tökéletes megoldást nyújt.
A mini bölcsőde tervezett helyén egy használaton kívüli önkormányzati épület áll jelenleg, mely azonban elhelyezkedése, adottságai révén tökéletes helyszíne a leendő mini bölcsődének. Az új minibölcsőde épületében kialakításra kerül két csoportszoba, két átadóval és egy gyermekmosdóval; egy iroda, egy egyéni fejlesztőszoba; egy tálaló-melegítőkonyha, valamint ezek kiszolgáló helyiségei a jogszabályi előírások figyelembe vételével. A csoportszobák méretének megfelelően összesen 14 fő bölcsődés gyermek befogadására alkalmas az épület (3fő/m2-rel számolva). Az akadálymentességet biztosítjuk a projektben. Az udvaron korszerű játszóudvar létesül: mozgásfejlesztő eszközökkel, játékokkal. A pályázat keretében tervezünk eszközbeszerzést is, melyek a minibölcsőde udvarának kialakításához, a csoportszobához, új épületben kialakítandó új funkciójú helyiségekhez, irodához szükségesek. Az épület igazodik az utcában kialakult állapothoz és a szabályozási tervben előírtakhoz. A telek közművel való ellátása biztosított. A helyiségeket könnyen tisztítható és fertőtleníthető, csúszásmentes burkolattal fogjuk ellátni, a falsarkokat élvédelemmel, valamint mosható lábazattal készítjük el. Az épülethez szükséges gépkocsik
tárolása saját telken kialakított parkolóban történik. Az alkalmazott anyagok és szerkezetek korszerű anyagok és szerkezetek. A külső megjelenés és kialakítás igazodik az utcában kialakult állapothoz, településképhez. A tervezett kialakítás révén az épületben a kétcsoportos mini bölcsődében nevelhető, gondozható gyermekek számára vonatkozó előírásokat tartalmazó 15/1998. (IV. 30.) NM rendelet és MSZE 24210-1:2012 építészeti szabványban által előírt összes feltétel teljesül, valamint a szükséges funkcionális helyiségek kialakításra kerülnek így. A legfontosabb célja a projektnek, hogy létrejöjjön egy olyan intézmény, amely lehetőséget ad a kisgyermekek napközbeni elhelyezésére. A bősárkányi szülőknek eddig semmilyen módjuk nem volt arra, hogy visszamenjenek dolgozni, ha nem tudták családtagra, nagymamára bízni a család legkisebb tagját. A fő cél tehát a mini bölcsőde létrehozása annak érdekében, hogy a szülők ismét munkát vállalhassanak. Ehhez szorosan hozzá tartoznak az ide vezető részcélok, mint például a minőségi szolgáltatás nyújtása többek között az új építéssel, az esélyegyenlőség megteremtése, a kicsik számára az egészséges környezet kialakítása, és egy fenntartható szolgáltatás kialakítása, valamint az önkormányzat jogszabályi kötelezettségének teljesítése. A mini bölcsőde egy hosszú évek óta fennálló problémára jelent megoldást, mivel Bősárkányban eddig semmilyen napközbeni elhelyezési lehetőség nem volt a 3 év alattiak számára. Az új mini bölcsődében egészséges környezetben fejlődhetnek a kicsik, és a szülőknek sem kell aggódniuk, mert biztonságos helyen lesz a gyermek, amíg dolgoznak. Célunk, hogy megépíthessünk egy hosszú távon fenntartható, minőségi szolgáltatást nyújtó kétcsoportos mini bölcsődét, amelyhez minden bősárkányi család egyenlő módon hozzáférhet.
 A sikeres közbeszerzési eljárás lefolytatása után a kivitelezési szerződés aláírása után a elkezdődtek a munkálatok.

A kivitelezés elérte a 25%-os készültséget 2021.09.30. napján.

Az alábbi munkák készültek el:

Előkészítő bontási munkák munkaterületen., Bontott anyagok összedeponálása munkaterületen., Ideiglenes kerítés építése, elkerítés, figyelemfelhívó táblák elhelyezésével együtt., Meglévő épület szakaszos bontása., Bontott anyag/törmelék deponálása., Meglévő épület szakaszos bontása, kiegészítő munkálatokkal együtt., Bontott anyag/törmelék deponálása., Takarítás.
Munkaterületen tükörkészítése gépi erővel, kiegészítő kézi munkával., Kitermelt réteg gépjárműre rakása és elszállítása törmelék lerakóhelyre., Ideiglenes kerítés rendszer szakaszok visszaállítása, szalagozásokkal együtt., Alapárok ásása, gépi erővel., Pontalapok ásása, kézi erővel., Kitermelt föld munkaterületen való deponálása., Beton sávalap készítése betonpumpás -mixeres kivitelben, kézi bedolgozással, szintező műszer segítségével léccel lehúzva., A vasalat valamint a beton minősége/összetétele a kiviteli tervek szerint.

A kivitelezés elérte a 50%-os készültséget 2021.12.09. napján.

Az alábbi munkák készültek el:

Fafödém és tetőszerkezet építése, -Aljzat portalanítása, kellősítése (BONOBIT-H),- modifikált bitumenes lemezek "lesütése" épületen belül, teljes aljzaton, -Válaszfalak falazása a szükséges kiegészítő munkálatokkal együtt, kiviteli tervek szerint. Ablak kávák ragasztása XPS polisztirol lemezekkel. Kültéri nyílászárók (csak ablakok) beépítése. Bádog szerkezetek szerelése,- Villany alapszerelési munkálatok készítése, -Víz-csatorna alapszerelése, Cserépfedés készítése,-3 db VELUX fénycsatorna beépítése,-Tetőfedés készítése, -Lépésálló polisztirol lemez fektetése 10 cm vtg.ben egy rétegben -PE fólia terítése 1 rtg.-ben. -Padló- radiátor fűtésrendszerek alapszerelési munkái. Helyszínen kevert (estrichboy) estrich beton felső réteg készítése kézi bedolgozással, tömörítéssel, peremszigetelő elhelyezésével dilatációk megvágásával, gépi csiszolással, 6 cm vastagságban.
Nyílászárók takarása védőfóliával. -Belső vakolás készítése. -Napelem egységek elhelyezése tetősíkon tető-tartókkal. Homlokzati hőszigetelő rendszer készítése a szükséges kiegészítő munkálatokkal együtt. (grafit,kőzetgyapot, xps). Villámhárító rendszer kiépítése héjazaton, kosaras autóról.- Napelem egységek rögzítése tetősíkon.


 

A kivitelezés elérte a 75%-os készültséget 2022.04.21. napján.

Az alábbi munkák készültek el:

Kábel fűzés védőcsőbe, Kültéri napelem egységek szerelése, Bejárati ajtók beépítése, rejtett redőnytokok szerelése, Glettelés, Spaletták képzése gipszkartonból, Víz-csatorna-fűtés szerelés Gipszkarton álmennyezet készítése -Ablak spaletták képzése, Központi fűtés szerelése, Homlokzati hőszigetelő rendszer készítése Belső felületképzés: diszperziós falfestés készítése, Csempeburkolat készítése, Padlóburkolatok készítése, -Csempe és padlóburkolatok (hideg) készítése -Hőközpont szerelése, -Beltéri acél saroktokok elhelyezése,-Lefolyó csapadékvíznek csatorna ásás, zsalukőfal építése,-Beltéri ajtó kávák képzése, élvédő elhelyezése, betonjárda bontása, Épületen belül padló,- csempe,- lábazatburkolat készítése,- Külső tereprendezés, murva ágyazat - Térburkolat készítése, CKT beton rétegre, zúzott kőbe rakva

A kivitelezés elérte a 100%-os készültséget 2022.05.05. napján.

Az alábbi munkák készültek el:

Külső tereprendezés, gépészeti és villamos szerelvények, berendezések elhelyezése, homlokzat színezése, burkolatok készítése, belső festés
A 100%-os készültség szinten a kivitelezési munkák szerződés szerint elkészültek. A műszaki átadás-átvételi eljárás megtörtént. A kivitelező visszaadta a munkaterületet az építtetőnek, melyet az építtető átvett.
A projekt kertében eszközbeszerzés is történt.
A mini bölcsőde egy hosszú évek óta fennálló problémára jelent megoldást, mivel Bősárkányban eddig semmilyen napközbeni elhelyezési lehetőség nem volt a 3 év alattiak számára. Az új mini bölcsődében egészséges környezetben fejlődhetnek a kicsik, és a szülőknek sem kell aggódniuk, mert biztonságos helyen lesz a gyermek, amíg dolgoznak.

 

 

_______________

További pályázatok

 

 
 
 
Concept, design and code by Sárkány 2005