Kedves Látogató!

Szeretettel köszöntöm Önt Bősárkány vendégszerető lakossága és az Önkormányzat nevében Bősárkány nagyközség honlapján.

Kérem, ismerje meg településünket e virtuális látogatás segítségével, s ha a látottak felkeltették érdeklődését, jöjjön el hozzánk családjával, barátaival, hogy a valóságban is átélhessék mindazt a szépet és jót, amely Bősárkányban várja az idelátogatókat.

 
Szalay Imre
polgármester


KIEMELT PÁLYÁZATOK

___________

FRISS HÍREK - AKTUALITÁSOK


2020. november 12.

Bősárkány Nagyközség Polgármestere

TÁJÉKOZTATÓ

A Kormány az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó koronavírus világjárvány következményeinek elhárítása, a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvása érdekében Magyarország egész területére veszélyhelyzetet hirdetett ki 2020. november 4-től. A veszélyhelyzetre tekintettel, a kormány által kihirdetett intézkedések figyelembevételével az alábbi rendkívüli intézkedésekről tájékoztatom a tisztelt lakosságot:

HIVATALI ÜGYINTÉZÉS

2020. november 4-től a Bősárkányi Közös Önkormányzati Hivatalban (9167 Bősárkány, Kossuth u. 1.) az ügyfélfogadás határozatlan ideig SZÜNETEL.
Kérem, hogy írásbeli beadványaikat az épület bejáratánál található postaládába szíveskedjenek bedobni.
Emailes ügyintézésre van lehetőség a jegyzo@bosarkany.hu és az onkormanyzat@bosarkany.hu címeken.
Az ügyfélkapuval rendelkezők számára elérhető elektronikus ügyintézési lehetőségről a www.bosarkany.hu honlapon tájékozódhat.
Hivatalunk telefonszáma: 96/271-217, amelyen keresztül továbbra is állunk szíves rendelkezésükre.
Halaszthatatlan, kizárólag személyesen intézhető ügyek esetén telefonos egyeztetést követően van mód a belépésre.
PIAC

Felhívjuk minden kedves kereskedő és vásárló figyelmét, hogy az országos veszélyhelyzetre való tekintettel a bősárkányi piac 2020. november 11-től határozatlan ideig ZÁRVA tart!

KULTURÁLIS INTÉZMÉNYEK, RENDEZVÉNYEK

A Bősárkányi művelődési ház és könyvtár 2020. november 11. napjától határozatlan ideig ZÁRVA TART.

A könyvtár nem látogatható, de lehetőség van könyvtári nyitvatartási időben telefonon jelezni, hogy kinek milyen könyvre lenne szüksége, és a könyvtárossal egyeztetett időpontban a könyvek átvehetők. Egészségügyi okok miatt a könyvtáros házhoz viszi a könyvet.
A kszr.gyorikonyvtar.hu honlapon a település nevére kattintva az online katalógusban lehet könyveket keresni!
Tel.: 70/430-5452 vagy 30/483-4564

Rendezvények tartása tilos, így az idei évben a hagyományos adventi rendezvénysorozat és az adventi vásár ELMARAD.

ESKÜVŐSZERVEZÉS

Az esküvők az alábbi korlátozásokkal tarthatók: a szertartásokon kizárólag a szertartás vezetője, illetve az anyakönyvezető, a házasulók, a házasulók tanúi, a házasulók szülei, nagyszülei, a házasulók testvérei és a házasulók gyermekei lehetnek jelen.

A november 11-től bevezetett részletes korlátozó intézkedéseket a veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló 484/2020. (XI. 10.) kormányrendelet tartalmazza.

További részletesebb információkat a koronavirus.gov.hu oldalon találhatnak!
Megértésüket és együttműködésüket köszönjük! Továbbra is vigyázzunk egymásra!

Bősárkány, 2020. november 11.  

Szalay Imre
polgármester

2020. november 11.

Bősárkány Nagyközség Polgármestere

HIRDETMÉNY

 Felhívjuk minden kedves kereskedő és vásárló figyelmét, hogy az országos veszélyhelyzetre való tekintettel a bősárkányi piac

2020. november 11-től

határozatlan ideig ZÁRVA tart! Megértésüket előre is köszönjük!

Bősárkány, 2020. november 9. 

Szalay Imre polgártmester

 

2020. november 4.

Bősárkányi Közös Önkormányzati Hivatal Jegyzőjétől

TÁJÉKOZTATÓ

A Kormány az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó koronavírus világjárvány következményeinek elhárítása, a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvása érdekében Magyarország egész területére

veszélyhelyzetet
 
hirdetett ki 2020. november 4-től.
A veszélyhelyzetre tekintettel, a kormány által kihirdetett intézkedések figyelembevételével 2020. november 4-től a Bősárkányi Közös Önkormányzati Hivatalban (9167 Bősárkány, Kossuth u. 1.)

az ügyfélfogadás határozatlan ideig SZÜNETEL.

Kérem, hogy írásbeli beadványaikat az épület bejáratánál található postaládába szíveskedjenek bedobni.

Emailes ügyintézésre van lehetőség a jegyzo@bosarkany.hu és az onkormanyzat@bosarkany.hu címeken.Az ügyfélkapuval rendelkezők számára elérhető elektronikus ügyintézési lehetőségről a www.bosarkany.hu honlapon tájékozódhat.Hivatalunk telefonszáma: 96/271-217, amelyen keresztül továbbra is állunk szíves rendelkezésükre. Halaszthatatlan, kizárólag személyesen intézhető ügyek esetén telefonos egyeztetést követően van mód a belépésre.

Megértésüket és együttműködésüket köszönjük!

Bősárkány, 2020. november 4.  

Dr. Molnár Erika
jegyző

2020. május 18.

Bősárkányi Közös Önkormányzati Hivatal Jegyzőjétől

TÁJÉKOZTATÓ

a veszélyhelyzet alatti engedélyköteles tevékenységről, valamint az ellenőrzött bejelentés fogadására alkalmas e-mail címről

Tájékoztatom a Tisztelt Ügyfeleinket, hogy a 2020. évi Magyar Közlöny 104. számában jelent meg a veszélyhelyzet alatti engedélykötelezettségről, valamint az ellenőrzött bejelentésről szóló 191/2020. (V. 8.) Korm. rendelet. (továbbiakban: Korm. rendelet)
A Korm. rendelet hatálya kiterjed azokban az engedélyezési ügyekben a települési önkormányzat jegyzőjére, ahol a jegyző államigazgatási hatáskörben jár el.
A Korm. rendelet 3. § (1) bekezdése értelmében a települési önkormányzat jegyzője a bejelentés fogadására köteles egy kizárólag erre a címre rendszeresített e-mail címet biztosítani, mely a beérkező bejelentésről az ügyfél részére automatikus elektronikus visszajelzést küld.

A bejelentéséhez szükséges e-mail címet a hatóság, valamint a települési önkormányzat hivatalos honlapján közzé kell tenni.
Fentiekre figyelemmel a Bősárkányi Közös Önkormányzati Hivatal létrehozta az engedélyköteles tevékenységekkel kapcsolatos ellenőrzött bejelentések fogadására alkalmas e-mail címet, mely a következő: ellenorzottbejelentes@bosarkany.hu
Kérem, hogy a Korm. rendelet hatály alá tartozó „engedélyezési eljárásokban” – amennyiben elektronikus bejelentését e-mail útján kívánja megtenni – ezen közzétett e-mail címre szíveskedjen megküldeni.
A Korm. rendelet teljes szövege itt olvasható: 191/2020. (V. 8.) Korm. rendelet.

Bősárkány, 2020. május 18. 
Dr. Molnár Erika
jegyző
 

2020. április 28.

Bősárkány Nagyközség Polgármestere

TÁJÉKOZTATÓ

Bősárkány Nagyközség Önkormányzata az idős lakosság mellett kiemelt figyelmet fordít a településen élő fogyatékos személyek gondozására, életminőségük javítására.

Az önkormányzat megállapodást kötött a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesülettel a támogató szolgáltatás és a fogyatékos személyek nappali ellátása szolgáltatások tekintetében, így a településen élő fogyatékos személyek ellátása a csornai intézményekben történik a veszélyhelyzet alatt is.
Ezen kívül a családsegítő szolgálat is folyamatosan figyelemmel kíséri és segíti a rászorulókat.

A veszélyhelyzet ideje alatt az önkormányzat kiemelt figyelmet fordít a fogyatékos személyekre, ezért kérjük, hogy ha a veszélyhelyzet ideje alatt a fogyatékos személy egyéb, a megszokottól eltérő támogatást, segítséget (napi egyszeri meleg étkezés, a szükséges gyógyszerek kiváltása, bevásárlás) kíván igénybe venni, szándékát az önkormányzatnál a 96/271-217 telefonszámon vagy az onkormanyzat@bosarkany.hu e-mail címen jelezze.

Ha bárki tud olyan fogyatékos személyről, aki ellátásra szorul, kérjük jelezze az önkormányzat felé.
Vigyázzunk egymásra!

Bősárkány, 2020. április 28. 

Szalay Imre polgártmester

 

2020. március 31.

Bősárkány Nagyközség Önkormányzata

Kedves bősárkányiak!

Az elmúlt napokban többen is anyagi vagy egyéb felajánlást tettek a veszélyhelyzetben való védekezéshez.  
Bősárkány Nagyközség Önkormányzata erre tekintettel adományszámlát nyitott.
A koronavírus-járvány terjedésével egyre több önkéntes felajánlás születik, az önkormányzat a megnyitott számlán lehetőséget biztosít azoknak, akik pénzadománnyal segítenének a koronavírus okozta vészhelyzetben.
Az önkormányzat az adományszámlára beérkezett összegeket a rendkívüli helyzet kezelésére, a járvány elleni helyi intézkedések támogatására, a segítségre szorulók érdekében használja fel.
A fel nem használt összeget az önkormányzat a járvány megszűnését követően az egészségügyi alapellátások támogatására, fejlesztésére használja fel.

Az adományszámla száma, ahova utalhatják az erre szánt adományokat:

11737069-15366416-10080003

Önzetlen segítségüket köszönjük!

Szalay Imre polgártmester

 

2020. március 2.

TÁJÉKOZTATÓ!

a 3,5 tonna össztömeget meghaladó tehergépjármű és autóbusz forgalomba helyezéséhez és átíratásához szükséges jegyzői igazolás kiadásához a közúti közlekedési igazgatási feladatokról, a közúti közlekedési okmányok kiadásáról és visszavonásáról szóló 326/2011. (XII. 28.) Korm. rendelet alapján

Tájékoztatom a településen székhellyel, telephellyel rendelkező vállalkozókat, cégeket, hogy 2020. március 1-jétől életbe lépett a 86. számú főúton a tranzit teherforgalom korlátozása, mely településünket is érinti.
A Magyar Közút Nonprofit Zrt. „20 t megengedett legnagyobb össztömegű járművel” és „20 t megengedett legnagyobb össztömegű járműszerelvénnyel behajtani tilos”, „kivéve áruszállítás, kivéve mezőgazdasági vontató” ZÓNA jelzőtáblákkal korlátozott övezetet hozott létre.

Ezzel összefüggésben a településen lévő vállalkozásoknak „behajtási engedélyt” kell kérniük, annak érdekében, hogy ha éppen nem végeznek áruszállítást, akkor is közlekedhessenek a forgalomkorlátozással érintett zónában.

A behajtási engedélyt a Magyar Közút Nonprofit Zrt. adja ki kérelemre. A kérelemhez mellékelni kell a jegyző telephely igazolását is.
Abban az esetben, ha a vállalkozás korábban kért telephely igazolást arra vonatkozóan, hogy az adott telephely hány db 3,5 tonnát meghaladó gépjármű tárolására alkalmas, az igazolást ez alapján azonnal kiadjuk.

Abban az esetben, ha ilyen telephely igazolást nem kért a vállalkozás, akkor először erre vonatkozó kérelmet kell benyújtani 3.000,- Ft illetékbélyeggel. A kérelem elbírálását követően hatósági bizonyítványt állítunk ki, és ezzel egyidejűleg automatikusan kiadjuk az igazolást is, ami a „behajtási engedély”-kérelemhez szükséges.

 

2019. november 15.

WiFi4EU
BŐSÁRKÁNYBAN MÁR TÖBB HELYSZÍNEN ELÉRHETŐ AZ
 INGYENES WiFi4EU INTERNETKAPCSOLAT

Bősárkány Nagyközség Önkormányzata támogatást nyert az Európai Bizottságtól a „WiFi4EU – az internetkapcsolat helyi közösségekben történő előmozdítása” elnevezésű, Bősárkány  településen megvalósítandó, 1-2018/019963-024882 számú intézkedéshez.

A telepítés költségeit Bizottság, míg a működési költségeket az önkormányzat fizeti ki (a hozzáférési pontnak legalább 3 éven át üzemelnie kell). A helyi lakosok és a látogatók ingyenesen, reklámok

nélkül használhatják a WiFi4EU hálózatokat, miközben abban is biztosak lehetnek, hogy adataikat nem fogják kereskedelmi céllal felhasználni.
Bősárkányban a WiFi4EU projekt keretében uniós finanszírozásból összesen 19 helyszínen (8 beltéri és 11 kültéri ) került kiépítésre vezeték nélküli internetkapcsolatot kínáló wifi-hozzáférési pont.
 

2019. október 7.

Meghívó!

Partnerségi hirdetmény és lakossági fórum meghívó
Bősárkány Nagyközség Önkormányzata
A településkép védelméről szóló 17/2017. (XII. 28.) rendelet módosítása

Bősárkány Község Polgármestere - a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet 29/A. § (2) bekezdése előírása alapján, és Bősárkány Község Önkormányzata képviselő-testületének a településfejlesztéssel és településrendezéssel, az arculati kézikönyvvel és a településképi rendelettel összefüggő partnerségi egyeztetés szabályairól 3/2017. (II.23.) rendeletében foglaltak szerint – a településkép védelméről szóló rendelet módosításának tervezetét partnerségi véleményezésre bocsátja.

A témával kapcsolatos lakossági fórum időpontja: 2019. október 16.  16:00 óra
Helyszín: Bősárkányi Közös Önkormányzati Hivatal díszterme (9167 Bősárkány, Kossuth u. 1.)
 
Véleményezési dokumentáció:
- Meghívó »
  - Véleményezés dokumentáció »
    - településképi rendelet-tervezet »
  Végleges dokumentáció -hirdetmény »
    - Rendelet »
  Lakossági Fórum meghívó 2020. - Meghívó »
    - településképi rendelet módosítása »

2019. október 7.

Meghívó!

Partnerségi hirdetmény és lakossági fórum meghívó
Bősárkány településrendezési eszközök módosítása

Bősárkány Község Polgármestere - a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet 29/A. § (2) bekezdése előírása alapján, és Bősárkány Község Önkormányzata képviselő-testületének a településfejlesztéssel és településrendezéssel, az arculati kézikönyvvel és a településképi rendelettel összefüggő partnerségi egyeztetés szabályairól 3/2017. (II.23.) rendeletében foglaltak szerint - a 19045 munkaszámú „Bősárkány településrendezési eszközök módosítása” tervdokumentációt teljes eljárás véleményezési szakaszában partnerségi véleményezésre bocsátja.
A témával kapcsolatos lakossági fórum időpontja: 2019. október 16.  16:00 óra
Helyszín: Bősárkányi Közös Önkormányzati Hivatal díszterme (9167 Bősárkány, Kossuth u. 1.)
 
Véleményezési dokumentáció:
- Meghívó »
  - Véleményezési tervdokumentáció »
    - Jóváhagyandó szabályzat »
 
- Jóváhagyandó munkarészek »

2019. április 30.

Településrendezési eszközök Módosítása
Teljes eljárás (Msz.: 19045)

A módosítással érintett terület:

A módosítás oka, célja:

1. Szávíz területén több módosítás is napirendre került;
- a hatályos terven hétvégiházas üdülőövezetként (Üh) szereplő, meglévő üdülőterület a tulajdonosok kérésére üdülőházas üdülőterületként (Üü) fog tovább élni, ennek következtében a beépítési százalék 20 %-ról 30 %-ra felemelhető, illetve a telekkihasználtsági mutató is növekedne 0,2-ről 0,5-re.
- a 0211/1 hrsz-ú zöldterület (Z) besorolású földrészleten az önkormányzat tulajdonosi kérésre a zöldterületet (Z) a mellette lévő területhez hasonlóan üdülőházas üdülőterületté (Üü) kívánja átminősíteni a feltáró út folytatásával és a Rábca-híddal való összekötéssel együtt. A biológiai aktivitásérték szinten tartása végett a közeli zöldterület (Z) egy része átminősülne véderdő területté (Ev).
- a tulajdonosok az üdülőtelkeket kiszolgáló utakat jelenleg is magánútként használják, az önkormányzat és a tulajdonosok szeretnék, ha ez a rendezési tervben is megjelenne; az érintett utak közúti közlekedési terület- magánút (KÖu-m) jelölést kapnak.
2. Az önkormányzat tulajdonosi kérésre az említett ingatlanokat vízgazdálkodási (V) és új övezetként beépítésre nem szánt különleges természetközeli üdülőterületbe (Kbtkü) kívánja átsorolni, horgásztó és a kapcsolódó üdülést szolgáló épületek kialakítása céljából. A terület egy részén megmarad a véderdő besorolás, illetve a tervezési terület
nyugati részére telepített erdő is feltüntetésre kerül, mint véderdő (Ev). A tómeder már kialakult. A terület része a nemzeti ökológiai hálózat ökológiai folyosó övezetének, emiatt beépítésre szánt terület nem kerül kijelölésre, a tervezett beépítés 10 % alatt marad.
3. Az önkormányzat tulajdonosi kérésre a szomszédos falusias lakóterületekhez (Lf) hasonló besorolást szeretne adni a területnek, a 86. sz. főút mellett megmaradna a gazdasági terület besorolás
4. Az önkormányzat befektetői kérésre a naperőmű parkhoz illeszkedő besorolást kíván adni a területnek (különleges beépítésre nem szánt terület – megújuló energiaforrások hasznosításának céljára szolgáló terület, Kben).
5. A területen illetékes bányavállalkozó kereste meg az önkormányzatot, hogy a Bősárkány I. – kavicsbányatelket minősítse át különleges bányaterületté (KbB), amelyet a hatályos rendezési terv csak részben tartalmaz, a többi terület jelenleg általános mezőgazdasági terület (Má) és vízgazdálkodási terület (árok, V)
6. Az önkormányzat szeretné kialakítani a gazdasági területet; első ütemben a Vasút utca (8514. sz. Bősárkány-Kapuvár összekötő út) felé eső rész kerülne a rendezési terv szerinti megosztásra; az önkormányzat szeretne egy keresztutcát betervezni 20 m-es szabályozási szélességben, amelyről új telkek is nyithatók lesznek
7. A Helyi Építési Szabályzat közlekedési területekre vonatkozó előírásaiba belekerül, hogy kereskedelmi-szállás jellegű funkciók is elhelyezhetők legyenek

A módosítás hatásai:

1-7. Az önkormányzat az új igényeknek jobban megfelelő szabályozást kíván létrehozni, ezzel is támogatva a település fejlődését, a fejlesztések növelik a település gazdasági erejét.

Mellékletek:

-
átnézeti helyszínrajz »
-
1. számú módosítás (Hatályos állapot -tervezett állapot) »
-
2. számú módosítás (Hatályos állapot -tervezett állapot) »
-
3. számú módosítás (Hatályos állapot -tervezett állapot) »
-
4. számú módosítás (Hatályos állapot -tervezett állapot) »
-
5. számú módosítás (Hatályos állapot -tervezett állapot) »
-
6. számú módosítás (Hatályos állapot -tervezett állapot) »

2018. augusztus 28.

FELHÍVÁS!
Bősárkány Nagyközség Önkormányzata felhívja a Tisztelt Lakosság figyelmét arra, hogy a közösségi együttélés alapvető szabályaihoz tartozik embertársaink, szomszédaink magánéletének, pihenési idejének tiszteletben tartása, hiszen csak azt várhatjuk el mi is másoktól, amit saját magunk is betartunk.
Folyamatos probléma a településen végzett, fokozott zajjal járó tevékenységek, különösen a fűnyírás, építkezési és egyéb „hangos” tevékenységek nem megfelelő végzése. Ezekere bizonyos időközönként minden háztartásban szükség van, viszont zavarhatják a környező lakosságot, szomszédokat.

A békés együttélés érdekében kérjük a Tisztelt Lakosságot, hogy a fokozott zajjal járó (fűnyírás, építési, favágási, illetve egyéb hasonló) ház körüli teendőket lehetőség szerint kizárólag hétfőtől-péntekig 8-19 óra között, valamint szombaton 9-19 óra között végezzék. Vasárnap és az egyéb időszakokban az ilyen jellegű munkák végzése nem megengedett!

A nézeteltérések elkerülése érdekében javasoljuk, hogy a rendkívüli, hosszabb ideig tartó (nagyobb építkezések, tűzifa feldolgozása stb.) tevékenységek előtt a közvetlen szomszédokat szíveskedjenek előzetesen értesíteni annak érdekében, hogy a munkálatok tartamára megfelelően fel tudjanak készülni.

 

 
Concept, design and code by Sárkány © 2005